7.7.05

Bildescanning i gamle dager

  • Hvordan utførte man det en scanner gjør i dag, i gamle dager?
  • Hvordan fikk man til eksempel et bilde til å komme inn i en bok?
Fra slutten av 1800-tallet ble fotomekaniske reproduksjonsmetoder stadig vanligere, og med offset-maskinen fra begynnelsen av 1900-tallet forsvant etter hvert den manuelle illustrasjonsteknikken. Senere ble reprofotografering erstatett av scanning og digitalisering.

Offset (eng.) (typ.) trykkmetode, videreutvikling av litografiet; baserer seg på motsetningsforholdet mellom fett og vann. Trykkplaten har en lysømfintlig hinne, og når denne belyses gjennom en film og viderebehandles, blir de ikke-trykkende partiene vannmottagelige og fettavstøtende mens de trykkende partiene blir vannavstøtende og fettmottagelige. Platen påføres vann og deretter en fettholdig farge, fargen fester seg til de trykkende partiene som igjen avgir farge til en glatt gummiduk fastspent rundt en mottrykkssylinder. Denne duken avgir i siste omgang trykket til papiret, og offset kalles derfor en indirekte trykkmetode. Trykkemetoden er i bruk den dag i dag.

(snl.no, via E. Faugestad)

4 kommentarer:

Anonym sa...

Man kopierte vel? Eller "fotograferte" som min morfar kaller det?
Man skrev altså boken på skrivemaskin, lot det være åpne plasser der bildene skulle plasseres, og sendte det hele, inkludert bilder, til trykkeriet med anvisninger om hvor bildene skulle "fotograferes" på...

Andreas sa...

Men det vil jo si at papiret måtte være fotopapir da, lyømfintlig papir?

Anonym sa...

Der ble jeg nok målbundet...

Anonym sa...

"...Fra slutten av 1800-tallet ble fotomekaniske reproduksjonsmetoder stadig vanligere, og med offset-maskinen fra begynnelsen av 1900-tallet forsvant etter hvert den manuelle illustrasjonsteknikken. Senere ble reprofotografering erstatett av scanning og digitalisering."

"Offset (eng.) (typ.) trykkmetode, videreutvikling av litografiet; baserer seg på motsetningsforholdet mellom fett og vann. Trykkplaten har en lysømfintlig hinne, og når denne belyses gjennom en film og viderebehandles, blir de ikke-trykkende partiene vannmottagelige og fettavstøtende mens de trykkende partiene blir vannavstøtende og fettmottagelige. Platen påføres vann og deretter en fettholdig farge, fargen fester seg til de trykkende partiene som igjen avgir farge til en glatt gummiduk fastspent rundt en mottrykkssylinder. Denne duken avgir i siste omgang trykket til papiret, og offset kalles derfor en indirekte trykkmetode."

Kilde: snl.no