24.7.05

Leppespalte

  • Blir hareskår operert?
  • Hvordan ser i såfall barnet ut før operasjonen?

Hareskår er et vanlig navn på diagnosen 'leppespalte'. Leppepalte og ganespalte (en spalte i ganen opp til nesen, forekommer ofte sammen, men også hver for seg. Nordiske befolkninger har, så vel leppespalte med og uten ganespalte som isolert ganespalte, begge en hyppighet omkring 1 promille. Barnet blir tidlig operert, oftest innen ett år.

Bilder av barnets munn finnes her, men slike diagnoser er ikke særlig pent ut. Det er heldigvis slik at barna blir nydelige etterhvert både med og uten spalter.

Av kjente mennesker med leppespalte, kan Joaquin Phoenix nevnes. Phoenix er nok mest kjent som Commodus, i storfilmen Gladiator (2000), men har i de siste årene også spilt meget sentrale roller i filmer som The Village*, Hotel Rwanda* og Ladder 49*.

*Alle tre er spilt inn i 2004. Phoenix står på, på tross av sitt handikap..

(kilde: Leppe-/ ganespalte Foreningen og Internet Movie Database)

6 kommentarer:

Anonym sa...

Joaquin Phoenix har IKKE leppespalte. Det er kun ett fødselsmerke.

Hilsen
Trond (med leppespalte)

Anonym sa...

En skuespiller som har spalte er Stacy Keach.

Anonym sa...

Det å ha leppespalte er vel ikke et handikap. Jeg ser IKKE på meg selv som det. Jeg lever helt normalt og alle funksjoner virker som de skal.

Anonym sa...

Synes den siste setningen din "Phoenix står på, på tross av sitt handikap.." er veldig stigmatiserende! Tror ikke det er mange med spalte som ser på seg selv som hadikappede... Derimot så kan en nok ta opp en diskusjon om normalitet og avvik.

Andreas sa...

Beklager at du ser det slik. Jeg mente å skrive dette litt ironisk, siden det er ganske dumt å trekke frem en kjendis med leppespalte. Selvsagt lever mennesker med leppespalte normalt, og selvsagt er ikke leppespalte et handicap.

Det viser vel seg uansett at mannen ikke har leppespalte, men kun et fødselsmerke.

Unknown sa...

Kan du ikke nevne noen kjente norske mennesker som ble født med spalte i leppa si? F.eks. Toppen Beck og Harald Stabel er vel mennesker de fleste vet hvem er. Spalte i leppa er IKKE noe handicap, det hersker det vel ingen tvil om.