9.6.05

Mosjøen.

  • Hvor i Nord-Norge er Mosjøen og hva gjør man der?

Mosjøen ligger midt på Helgeland – og nøyaktig midt i Norge. Mosjøen har 10 000 innbyggere og er senter i Vefsn kommune. Mosjøen er et tradisjonsrikt handelssenter med et stort utvalg av butikker. Gratis parkering over hele byen og minst tjue spisesteder gjør byturen ekstra trivelig. Og det er lett å komme seg til og fra Mosjøen, enten via E6, RV78, jernbane, fly eller båt.

Sjøgata med sin gamle trehusbebyggelse ligger som en perle ved Vefsnas bredd midt i sentrum. Den kjente lakseelva Vefsna er nå landets nest beste sjøørettelv – med gratis fiske midt i byen! Rett over sentrum reiser mektige Øyfjellet seg med sine 818 meter, et populært turmål. Vefsn Museum har både moderne og historiske utstillinger i sine mange bygg. Og Kulturverkstedets galleri og Alrunen antikvariat har et godt utvalg av nordnorsk kunst og litteratur. Flere småbutikker ivaretar gamle tradisjoner innen håndverk og husflid. Nordlandsbunaden, Norges mest populære bunad, kommer fra Vefsn.

Utenom handel og service er det industrien som dominerer næringslivet. Elkem Aluminium har i en årrekke produsert metall i verdensklasse, alt går til eksport. Aker Kværner er godt etablert med industrielt vedlikehold og engineering. Mosjøen Veveri har i femti år produsert ettertraktede tekstiler for arbeids- og fritidstøy. I tillegg er landbruk og skogbruk viktige næringer i kommunen. Næringspark, gode transport­muligheter og sentral beliggenhet på Helgeland er viktige faktorer for nyetableringer. Dessuten har Mosjøen et godt utbygd servicetilbud innen helse og utdanning, bl.a med eget sykehus.

Fritids­tilbudene er mange, spesielt innen idrett og musikk. En rekke større idrettsanlegg bl.a. for fotball, friidrett, alpint og hopp, har fostret utøvere i verdenstoppen. Ski har lange tradisjoner i området. Norges eldste ski, over 5000 år gammel, er funnet ei mil nord for Mosjøen.

(kilde: Mosjøen og Vefsens informasjonssider)

Image hosted by Photobucket.com
(trykk for større kart)

Ingen kommentarer: