24.7.05

Leppespalte

  • Blir hareskår operert?
  • Hvordan ser i såfall barnet ut før operasjonen?

Hareskår er et vanlig navn på diagnosen 'leppespalte'. Leppepalte og ganespalte (en spalte i ganen opp til nesen, forekommer ofte sammen, men også hver for seg. Nordiske befolkninger har, så vel leppespalte med og uten ganespalte som isolert ganespalte, begge en hyppighet omkring 1 promille. Barnet blir tidlig operert, oftest innen ett år.

Bilder av barnets munn finnes her, men slike diagnoser er ikke særlig pent ut. Det er heldigvis slik at barna blir nydelige etterhvert både med og uten spalter.

Av kjente mennesker med leppespalte, kan Joaquin Phoenix nevnes. Phoenix er nok mest kjent som Commodus, i storfilmen Gladiator (2000), men har i de siste årene også spilt meget sentrale roller i filmer som The Village*, Hotel Rwanda* og Ladder 49*.

*Alle tre er spilt inn i 2004. Phoenix står på, på tross av sitt handikap..

(kilde: Leppe-/ ganespalte Foreningen og Internet Movie Database)

7.7.05

Bildescanning i gamle dager

  • Hvordan utførte man det en scanner gjør i dag, i gamle dager?
  • Hvordan fikk man til eksempel et bilde til å komme inn i en bok?
Fra slutten av 1800-tallet ble fotomekaniske reproduksjonsmetoder stadig vanligere, og med offset-maskinen fra begynnelsen av 1900-tallet forsvant etter hvert den manuelle illustrasjonsteknikken. Senere ble reprofotografering erstatett av scanning og digitalisering.

Offset (eng.) (typ.) trykkmetode, videreutvikling av litografiet; baserer seg på motsetningsforholdet mellom fett og vann. Trykkplaten har en lysømfintlig hinne, og når denne belyses gjennom en film og viderebehandles, blir de ikke-trykkende partiene vannmottagelige og fettavstøtende mens de trykkende partiene blir vannavstøtende og fettmottagelige. Platen påføres vann og deretter en fettholdig farge, fargen fester seg til de trykkende partiene som igjen avgir farge til en glatt gummiduk fastspent rundt en mottrykkssylinder. Denne duken avgir i siste omgang trykket til papiret, og offset kalles derfor en indirekte trykkmetode. Trykkemetoden er i bruk den dag i dag.

(snl.no, via E. Faugestad)